Hel og elastisk hud kan beskytte oss mot bakterier, sopp og virus fra omgivelsene. Frisk hud tåler mer trykk og strekk, mens tørr hud lett får sprekker, sår og vannblemmer - og vi kan bli utsatt for smitte.

Daglig egenpleie er nøkkelen til gode føtter. Og velfungerende føtter, ja, det er et fint fundament å bygge på: Vi kan yte mer på jobben, i fritida, på treninga, på ferie. Det fins ingen grunn til å la slitne, ømme føtter ødelegge dagen.

Smør føttene regelmessig.

God fotkrem er helt vesentlig for å beholde hudens elastisitet. Det er bortkastet å bruke bodylotion, ansikts- eller håndkrem, da disse ikke klarer å trenge seg gjennom den tykke huden under føttene. Det er ikke nødvendig å bruke spesialkrem for den daglige pleien. På apotekene fins det mange tilstrekkelig fete basiskremer.

Er huden på hælene tørr og kanskje sprekker den i tillegg, kan en krem med karbamid(/urea) hjelpe. Karbamid myker opp hard hud og øker hudens evne til å binde fuktighet. Kremen trekker seg bedre inn om man først drar lett over med pimpestein - en gang eller to er nok. Kremen masseres inn med sirkelaktige bevegelser, ca. ti sirkler på hvert sted.

Massèr også tærne, spesielt om neglbånd er tørre eller du finner tørre partier i huden rundt neglene. Olivenolje har lett desinfierende virkning og kan holde en lett soppinfeksjon nede. Olivenolje kan brukes forebyggende om du er mye i vann, i offentlige bad eller hoteller, som er steder der sopp trives. Men husk å tørke vekk krem- eller oljerester mellom tærne til slutt. Der er huden tynn og blir fort oppbløtt om den forblir fuktig. 

Massasjen øker tilstrømningen av leddveske til brusken på leddflatene, og hjelper til å beholde bevegeligheten i tåledd, forebygge evt. tilstivning.

Unngå ivrig sliping og høvling av hard hud.

Det er normalt at huden blir litt tykkere der foten utsettes mot trykk. Dette er hudens metode å beskytte knokler og ledd, og fjerner man denne beskyttelsen vil huden raskt bygge opp et nytt lag. Dessuten kan man komme til å skade frisk hud hvis man rasper bløte føtter, fordi hudens evne til å kjenne etter er midlertidig nedsatt på grunn av fuktigheten.